O poslanecké kreslo v zastupiteľstve TSK má záujem 13 primátorov

11.10.2013 Trenčín

Trenčín (TASR) – Z osemnástich primátorov a primátoriek miest v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sa o post poslanca TSK v novembrových regionálnych voľbách uchádza 13. Vyplýva to z preverených kandidačných listín, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Úrad TSK.

Ako nezávislí kandidujú do regionálneho parlamentu primátori Bánoviec nad Bebravou (Marián Chovanec), Ilavy (Štefan Daško), Dubnice nad Váhom (Jozef Gašparík), Myjavy (Pavel Halabrín), Prievidze (Katarína Macháčková), Púchova (Marián Michalec) a Novák (Dušan Šimka). Primátori Novej Dubnice (Peter Marušinec), Nového Mesta nad Váhom (Jozef Trstenský), Partizánskeho (Jozef Božik), Považskej Bystrice (Karol Janas) a Bojníc (František Tám) kandidujú na posty poslancov na kandidátke strany Smer-Sociálna demokracia. Primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty figuruje na kandidátke koalície šiestich pravicových strán.

O post poslanca TSK nemajú záujem iba primátori Trenčína, Handlovej, Starej Turej, Nemšovej a primátorka Brezovej pod Bradlom. Záujem vykonávať mandát poslanca TSK má v nasledujúcom štvorročnom volebnom období aj 31 starostov obcí v TSK.

Na post predsedu TSK kandidujú exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD), bývalý zápasník Jozef Lohyňa, ktorého nominovala pravicová koalícia (SDKÚ, KDH, SaS, Most-Híd, OKS, NOVA), nominant Komunistickej strany Slovenska Peter Palko, Juraj Smatana (Zmena zdola) a nezávislí kandidáti Ľubomír Žabár a Marián Herdel. Kandidátov na poslancov je 300, z nich 93 nezávislých a 207 kandidátov nominovalo 16 politických subjektov.

Voliči budú 9. novembra voliť v TSK v deviatich volebných obvodoch, ktoré sú s výnimkou okresov Partizánske a Prievidza totožné s okresmi. Sídlami volebných komisií bude deväť okresných miest Trenčianskeho samosprávneho kraja. Najviac poslancov – desať, bude mať v budúcom zastupiteľstve TSK okres Prievidza, osem poslancov zvolia v okrese Trenčín, po päť poslancov budú mať okresy Považská Bystrica, Nové Mesto nad Váhom a Ilava, štyroch okres Partizánske, po troch okresy Púchov a Bánovce nad Bebravou. Dvaja poslanci budú v regionálnom zákonodarnom zbore zastupovať okres Myjava. Pre voľby predsedu tvorí samosprávny kraj jeden jednomandátový volebný obvod.
 

Vyberte región